Logisk efterföljare

Det har nu gått några år sedan ISCAR lanserade en serie unika och innovativa LOGIQ-verktyg. Dessa verktyg utformades särskilt för att klara utmaningarna inom industrin – från att öka produktiviteten till att hitta kostnadseffektiva vändskärslösningar som alternativ till solida hårdmetallverktyg med liten diameter.

Nu introducerar ISCAR den logiska efterföljaren, produktserien NEOLOGIQ som innehåller ett komplett sortiment av avancerade produkter och tekniska lösningar för bearbetning och innebär ett jättesprång framåt i utvecklingen för skärande verktyg.


Vad är målet med NEOLOGIQ?
ISCAR har utvecklat NEOLOGIQ som ett svar på de utmaningar som modern bearbetning står inför idag till följd av de senaste tekniska förändringarna. Branschen genomgår just nu en genomgripande omvälvning som kommer att ge långtgående effekter på tillverkningen.

Den tydliga trenden inom fordonsbranschen att successivt överge den traditionella förbränningsmotorn till förmån för el- och hybridbilar gör att allt färre delar behöver bearbetas.

Metoderna för att forma material mer exakt blir allt fler. Genom exempelvis precisionsgjutning och precisionssmide samt 3D-utskrifter kan detaljen tillverkas så att den ligger mycket nära sin slutliga form, vilket avsevärt minskar bearbetningsmånen på arbetsstycket. En logisk följd av detta är att en typisk tillverkningscykel innehåller färre bearbetningsmoment. Denna trend är tydlig redan idag. Betyder det att vissa verkstäder, fabriker eller till och med hela verksamhetsgrenar helt kommer att överge traditionell bearbetning till förmån för de nya metoderna? Naturligtvis inte, men i de tekniska processerna kommer de krav som ställs på maskinbearbetningen att vara nya. Effektiva precisionsverktyg som kan arbeta snabbt med små ingrepp vid höga matnings- och bearbetningshastigheter blir allt viktigare, och industrin kommer att efterfråga ett brett utbud av lämpliga verktyg som ger större precision vid bearbetningen och har längre livslängd.

De behov som uppstått i kölvattnet av den digitala INDUSTRY 4.0 revolutionen med digitaliserad tillverkning ser annorlunda ut. Här förväntar man sig att en ny sorts ”intelligenta” skärverktyg som lämpar sig för smart tillverkning.

ISCAR har förberett sig för dessa förändringar och tagit fram NEOLOGIQ, som är det logiska steget mot ett skärverktyg som klarar kraven som den ”smarta fabriken” ställer. ”Bearbetning utan begränsningar” är mottot för ISCAR’s NEOLOGIQ-produkter.

Hur kan man då ta sig över de begränsningar som traditionell bearbetning innebär? ISCAR’s svar på frågan syns tydligt i de nya produkterna. Här följer en kort presentation av några av dem.


Logisk fräsning
Bearbetning med höga matningshastigheter (HFM) är en vanlig och effektiv metod för grovbearbetning av såväl komplexa som plana ytor. ISCAR har ett mycket stort antal högmatningsprodukter i sitt sortiment för att kunna möta kundernas varierande krav. Men även här finns det utrymme för innovation.

LOGIQ4FEED, som är en grupp högmatningsfräsar har utökats med ett antal nya, större skär. Dessa nya verktyg har egenskaper som förbättrar prestandan betydligt vid högmatningsfräsning, särskilt vid fräsning av större håligheter och fickor i stål. En annan produktivitetshöjande och kostnadseffektiv högmatningsprodukt är NEOFEED, en fräsfamilj med kvadratiska, dubbelsidiga skär. Skäret har 8 skäreggar och klarar höga belastningar vid höga skärhastigheter tack vare den stabila infästningen i det laxstjärtsformade skärläget.

Framstegen inom 5-axlig bearbetning och CAD/CAM-system har skapat nya möjligheter vid bearbetning av komplexa ytor tack vare pinnfräsar med tunnformad profil så kallade Barrelmills. Även om dessa pinnfräsar fortfarande inte är särskilt vanliga inom industrin kommer efterfrågan med all säkerhet att öka stort när nya avancerade metoder för att precisionsforma material tas i bruk. Därför är utvecklingen av effektiva Barrelmills en av ISCAR:s främsta prioriteringar. I produktserien NEOLOGIQ finns pinnfräsarna i två utföranden: en i solid hårdmetall och en med MULTI-MASTER-huvud.

Genom att kombinera MULTI-MASTER:s alla fördelar med tunnformad eskäreggar får man en kostnadseffektiv och tillförlitlig lösning för finbearbetning av komplexa ytor med liten bearbetningsmån.


Intelligent svarvning
Svarvbommen är den viktigaste faktorn för stabilitet vid invändig svarvning. Ett alltför stort förhållande mellan svarvbommens överhäng och diameter (L:D) ger problem med utböjning och vibrationer, vilket resulterar i dålig noggrannhet och ytjämnhet. WHISPERLINE är en produktgrupp med vibrationsdämpande svarvbommar som konstruerades för att överbrygga begränsningarna med överhäng/diameter-förhållandet. Dessa svarvbommar har en vibrationsdämpande mekanism som gör det möjligt att uppnå stabil svarvning med ett överhäng/diameter-förhållande på upp till 14.

Svarvbommarna i WHISPERLINE-serien är viktiga komponenter i det nya, mångsidiga modulära systemet NEOMODU, som ger ett stort urval av alternativ för svarvning. De olika komponenterna i systemet som exempelvis skaft, vibrationsdämpande enheter och utbytbara huvuden för hårdmetallskär, kan kombineras till en verktygsenhet som är maximalt anpassad till ett visst användningsområde. Skaften kan vara cylindriska, fyrkantiga eller i CAMFIX-utförande.

När vi inne på nya produkter för svarvning, får vi inte glömma XNMG-skäret. Det är en mycket lyckad kombination av två välkända rombformade skär, CNMG- och DNMG-skär med 80° respektive 55° spetsvinkel. Den här smarta kombinationen resulterade i XNMG-skäret med 70° spetsvinkel som har större frigångs- och rampningvinklar jämfört med CNMG-skäret och är starkare jämfört med DNMG. Fördelarna med det nya skäret märks tydligt vid svarvning i flera riktningar. Hållare för detta spännande skär finns i sortimentet för bl.a. NEOMODU.


Kompetent avstickning


Adaptrar och hållare har en framträdande plats bland ISCAR:s NEOLOGIQ-produkter för avstickning. Konceptet för produktfamiljen LOGIQFGRIP bygger på en adapter med fyra skärlägen infäst i ett förstärkt verktygsblock. Den höga stabiliteten detta ger samt möjligheten att tillföra kylvätska under högt tryck (HPC) via inre kanaler möjliggör effektiv bearbetning även med extremt höga matningshastigheter.

För att lyckas väl med avstickning är det mycket viktigt att kylvätskan tillförs på rätt sätt – den ska vara rätt riktad och gärna tillföras under högt tryck. För maskiner som saknar möjlighet att tillföra skärvätska genom verktyget finns ”JET-CROWN” som är en tillsats som möjliggör att skärvätskan kommer fram till skäreggen på rätt sätt.

Moderna multi-task maskiner och fleroperationssvarvar som kan utföra flera arbetsmoment har flyttat fram gränserna för vad som går att åstadkomma i moderna verkstäder och därmed förändrat hela branschen. Här kan särskilt nämnas Y-axelsvarvning. I många fall är det ett bra alternativ till traditionell X-axelsvarvning. Vid Y-axelsvarvning fördelas skärkraften bättre och den största belastningen tas upp av skärbäraren. Det ger mer stabilitet åt processen vilket ökar produktiviteten tack vare möjlighet att använda högre skärdata. Därför är också lämpliga verktyg för Y-axelsvarvning en viktig del av NEOLOGIQ.




Effektiv håltagning
En av de mer imponerande produktfamiljerna i LOGIQ-serien är LOGIQ3CHAM, en borrfamilj med utbytbara hårdmetallhuvuden med tre skäreggar som effektiviserar borrning av hål ned till 5xD borrdjup.

Vid all borrning, men speciellt vid borrning av djupa hål, är effektiv spånevakuering av största vikt. Spånkontrollen kan inte optimeras endast genom en avancerad geometri på borrhuvudet. Spånkanalernas form har också stor betydelse men med tre spånkanaler blir borrkroppen svagare vid klassisk design: om man jämför denna typ av borr med en borr med endast två spånkanaler på samma diameter. Vid borrning av djupare hål kan då vibrationer uppstå i längdriktningen, vilket försämrar noggrannheten och ytfinheten i det borrade hålet samt minskar livslängden på verktyget. Det var den minskade styvheten hos borrkroppen som begränsade håldjupet till 5xD.

En ny design på borrkroppen med tre spånkanaler bygger på kanaler med variabel spiralvinkel. Detta medför en avsevärd förbättring i hur borren uppträder dynamiskt så att hålen kan borras mycket djupare, max borrdjup ligger nu på närmare 8xD.

Bearbetningsindustrin står inför nya utmaningar. ISCAR NEOLOGIQ ger nya innovativa lösningar, som tar bearbetningen till en helt ny nivå och spränger gränserna för intelligent bearbetning.





[Fig. 1]    NEOFEED högmatningsfräs har kostnadseffektiva skär med 8 skäreggar.


[Fig. 2]    De vibrationsdämpande svarvbommarna WHISPERLINE möjliggör stabil bearbetning med ett överhäng på upp till 14xD.


[Fig. 3]    JETCROWN maximerar produktiviteten vid avstickning genom att tillföra högtryckskylvätska med exakt precision.


[Fig. 4]    Borrkroppen i LOGIQ3CHAM har spiralformade spånkanaler med variabel spiralvinkel vilket ger en avsevärd förbättring i hur borren uppträder dynamiskt. Borrdjupet kan därmed ökas till närmare 8xD.


[Fig. 50]    NEOLOGIQ-produkterna - intelligenta verktyg som spränger gränserna för maskinbearbetning.