Digital katalog ger detaljerad information om skärverktyg

Om man som kund vill bekanta sig med ett företags produkter är ett bra sätt att titta i en produktkatalog. Ordet ”katalog” kommer från gammelgrekiskans ord för ”lista”. Från början var en produktkatalog ett tryckt dokument som listade alla produkter som ett företag hade i sitt sortiment. Senare la man även till referensinformation, allmänna rekommendationer för hur produkterna skulle användas samt teknisk information. I verktygsmaskinbranschen bestod dessa tillägg av sådant som bearbetningsförhållanden, tillbehör, monterings- och omslipningsinstruktioner, felsökning och teknisk information.

När datorerna kom började tillverkarna även att ge ut en elektronisk version av den tryckta katalogen vilket öppnade upp för betydligt fler katalogfunktioner och sökmöjligheter. För att öka användarvänligheten och göra det enkelt att söka efter passande produkter, filtrera sökresultaten, få visuella presentationer av olika produktkonfigurationer och referensdata kopplar man ett särskilt program till E-katalogen.

Inom bearbetningsindustrin håller E-katalogerna på att bli den viktigaste faktorn för att beskriva företagets produktsortiment och tjänster. Detta gäller även i högsta grad verktygsmaskinbranschen. Det ”mjuka” digitala formatet för att presentera information om produkterna har alltmer tagit över efter det traditionella ”hårda” formatet med tryckta papperskataloger. Genom att dra nytta av informationen i den digitala produktkatalogen kan man numera i dagens alltmer digitaliserade värld med hjälp av intelligent datastyrd tillverkning presentera en digital version av skärverktyget.

Traditionella papperskataloger har bara plats för de viktigaste måtten på skärverktyg, vändskär, verktygshållare och reservdelar och kan alltså inte ge kunden en fullständig bild av alla möjligheter och konfigurationer. Den här utökade informationen var nödvändig för att kunna använda system för datorstödd konstruktion (förkortas CAE av engelskans Computer Assisted Engineering) och därför uppstod ett behov av en oberoende plattform för informationsutbyte. I dagens globala värld överförs allt större datamängder och insamlingshastigheten för processer vi nu använder oss av i den digitala tidsåldern leder oundvikligen till att datarepresentationen behöver vara mer enhetlig när man bygger digital information för bearbetningsindustrin.

ISO-standarden 13399 var ett viktigt steg i riktning mot att göra den digitala informationen för skärande verktyg och verktygshållare mer enhetlig. Om man följer denna standard blir datan likartad, de verkliga och virtuella komponenterna i tillverkningssystemen kan tolka de digitala tvillingarna och de olika komponenterna kan utbyta information i realtid. Ett ISO-13399-kompatibelt CAE-system laddar ner verktygsdata direkt från molnet och kan på ett ögonblick presentera informationen för användaren via nätet. Därför är det ett måste för alla tillverkare som vill använda en E-katalog för att effektivt informera användarna om skärverktygen att de uppfyller kraven i ISO 13399-standarden.

E-katalogen har inbyggda funktioner så att kunderna enkelt kan filtrera fram behovsanpassad information. När kunden ska sätta ihop ett verktyg virtuellt står ett skärverktyg, olika vändskär eller utbytbara skärhuvuden, en verktygshållare samt förlängare och reducerare till förfogande som stöd vid bearbetningsplanering och kollisionsprevention. Med monteringsverktygets hjälp kan man ladda ner arbetet till ett datorstött konstruktionssystem för virtuell simulering av bearbetningen för att på så sätt optimera bearbetningsmetoderna, förebygga kollisioner, förbättra verktygskonfigurationen och andra procedurer i den tekniska bearbetningsprocessen.

Dessutom kan e-katalogen koppla upp sig mot informationskällor som verktygsväljare och e-handelstjänster. Allt detta gör e-katalogen till ett oumbärligt undersystem för verktygsmaskintillverkaren i dagens uppkopplade värld.

Tack vare de tekniska framstegen inom mobiltelefoni har den digitala skärverktygskatalogen tagit ett rejält kliv framåt i utvecklingen så att det nu går att få information om och sätta ihop verktyg från praktiskt taget vilken plats som helst.

En annan uppenbar fördel med e-katalogen jämfört med den traditionella pappersversionen är att den är så lätt att uppdatera. Det går att göra ändringar via webben när som helst på dygnet och de får omedelbar effekt.

Om kunderna använder E-katalogen kan de få en STP-fil med filändelsen .p21 som följer kraven i ISO 13399-standarden så att de enkelt kan föra över informationen till sina CAE-system.

Eftersom det är möjligt att sätta samman verktygen direkt på nätet med hjälp av e-CAT-verktyg går det nu även att skapa digitala tvillingar i 3D- och 2D för alla huvudproduktlinjer: fräsning, håltagning och svarvning. ISCAR:s E-katalog länkar till New ISCAR Tool Advisor (NEOITA), som ger rekommendationer om vilka verktyg som passar bäst för ett visst ändamål. Sedan finns även Machining Power Calculator som gör uppskattningar av elförbrukningen och skärkrafterna vid bearbetningen samt Productive Geometries som hjälper till att hitta alternativa skärgeometrier. Vidare ger Grade Optimizer stöd åt kunder som vill byta ut ett skärverktyg av ett visst märke mot ett likvärdigt från ISCAR. Sist men inte minst finns även avdelningen FAQ där man kan hitta svar på de vanligaste frågorna. Med hjälp av olika praktiska sökfunktioner blir det enklare att hitta verktyg, skär, verktygshållare och tillbehör och filtrera efter storlek, produktbeteckning, produktfamilj, varumärke med mera. ISCAR:s e-CAT informerar kunden om erbjudanden och kampanjer, ger testrapporter och annan användbar information. Den nås enkelt från den lättanvända ISCAR WORLD-appen som är en virtuell e-handel för IOS och Android som integrerar alla ISCARs webbappar och gränssnitt.

Den digitala skärverktygskatalogen är alltså starkt förankrad i bearbetningsindustrin som en effektiv och outtömlig informationskälla full av möjligheter.

Kan E-katalogen snart komma att helt ersätta papperskatalogen? Många kunder behöver enkelt kunna komma åt informationen även utan internetuppkoppling så det finns fortfarande en efterfrågan på tryckta kataloger. Verktygstillverkarna har därför både en tryckt pappersversion och en digital version av sina produktkataloger.

Det råder ingen tvekan om att e-katalogerna i och med digitaliseringen av metallbearbetningsindustrin kommer att bli alltmer tekniskt avancerade och ge stöd åt tillverkarna med alltfler funktioner.

[Fig. 1]
[Fig. 2]
[Fig. 3]