NEOLOGIQ - UPPFÖLJAREN

"Where Innovation Never Stops!" är den slogan som sitter på väggarna i produktionsanläggningarna på ISCARs huvudkontor. Dessa ord har varit synonyma med företaget i flera decennier. Innovationsprocessen vid ISCAR lät sig inte hindras av COVID-19-pandemin. Under 2020 och 2021 lanserade ISCAR flera nyheter i NEOLOGIQ-serien bestående av avancerade skärverktyg och verktygslösningar för modern metallbearbetning. De avsevärda förändringarna som skett inom tillverkningen, såsom den omfattande digitaliseringen, övergången till eldrivna fordon och ökad precisionstillverkning såsom 3D-printing har gjort att nya typer av skärverktyg nu efterfrågas. Att förändringarna sker i allt snabbare takt skärper efterfrågan och kräver att ISCAR kan erbjuda fler NEOLOGIQ-produkter som svarar upp mot modern bearbetning. ”Bearbetning utan begränsningar” är utgångpunkten för NEOLOGIQ-serien.

Nyheter för hålbearbetning

CHAM-IQ-DRILL, produktfamilj med utbytbara borrskär, uppgraderas nu med nya skär i diameterspannet 33–40 mm. Dessa borrskär kan monteras på alla borrkroppar med passande skärläge. De nya borrskärens viktigaste egenskap är en multifunktionell skärgeometri som möjliggör effektiv borrning i flera olika material såsom stål, värmebeständiga speciallegeringar och titan (användningsområde ISO P, M och S) och som ger en precision på mellan IT10 och IT9 på hålen. Den stora fördelen med de nya skären för ISCAR:s kunder är att de inte behöver lagerhålla lika många verktyg för olika material.

ISCAR LOGIQ-3-CHAM (bild 1) bygger också på konceptet med utbytbara borrskär. Denna borrfamilj har tre skäreggar för förbättrad produktivitet och kompletteras nu med nya borrskär, F3P, som gör det möjligt att borra hål med så gott som plan botten för exempelvis planförsänkning och fjädersäten. Med LOGIQ-3-CHAM-skären går det att borra upp till 8xD utan förborrning. Den nya konstruktionen gör det mycket lättare att borra hål med så gott som plan botten i en enda passering. Skären monteras på befintliga LOGIQ-3-CHAM-borrkroppar vilket gör att produktfamiljen nu kan nyttjas för betydligt fler användningsområden. Så hur gör man då för att öka borrdjupet? Använder ett längre borr?

Ett alternativ är MODUDRILL som är en serie moduluppbyggda borrar med utbytbara huvuden med vändskär. Om man på borrkroppen även monterar en borrförlängare kan man öka borrdjupet med ytterligare 200 mm vid borrning av hål med ett diameterspann på 33–40 mm.

För att uppnå rätt diameter på hålet och en spegelblank ytfinish vid höghastighetsbrotschning finns nu ett nytt brotschverktyg, BAYO-T-REAM Ream Roller RMR, som kombinerar ett hårdmetallbrotschhuvud med en rullanordning i ett enda verktyg. Tillgänglig på begäran.

Viktiga aspekter vid svarvning

Fördelen med modulära verktyg är att de är så mångsidiga och kan kombineras på många olika sätt. NEOSWISS (bild 2), är ett helt nytt modulärt verktygssystem där huvudena snabbt kan bytas ut. Det har olika typer av huvuden för olika vändskär och passar för svarvning, avstickning, spårsvarvning och gängning. Huvudena spänns fast på verktygshållaren med hjälp av en unik mekanism med mycket hög klämkraft. Mekanismen ger en exakt position på skäreggen och hög repeterbarhet för positioneringen. Systemet, som främst är avsett för längdsvarvar, gör det möjligt att ta bort huvuden och byta skär i trånga maskiner.

ISCAR har utvecklat en ny klampinspänningsmekanism för ISO-vändskär. Mekanismen ger förbättrad klämstyvhet tack vare dual lock som är en dubbel låsning. Den nya konstruktionen tillhör produktfamiljen COMBI-D-LOCK och kombinerar fördelarna med två konventionella fastspänningsmetoder med en klamp och en toppklamp. Skären låses fast i två riktningar – både uppifrån och nedifrån. Detta ger bättre stabilitet vilket förlänger verktygens livslängd och ökar produktiviteten jämfört med en konventionell klamp. Ju tuffare bearbetnings desto större fördel.

LOGIQ-F-GRIP är en ny och mycket avancerad verktygsfamilj för avstickning. Består av ett stabilt verktygsblock på vilket en adapter med två alternativt fyra skärlägen (beroende på storlek) monteras. Blocket är förstärkt på ett sätt som inte hindrar inspänningen i revolvern. LOGIQ-F-GRIP ger hög produktivitet vid avstickning och spårsvarvning då det har konstruerats för att ge extra stabilitet och motstå vibrationer.

Innovationer för fräsning

NEODO S890 (bild 3) är en serie 90° hörnfräsar för grov och medelgrov bearbetning. Fräsarna har dubbelsidiga kvadratiska skär med åtta slitstarka skäreggar. NEODO S890 underlättar plan- och valsfräsning samtidigt som den ger ett ytterligare alternativ för fräsning nära skuldror där det är extra svårt att fixera arbetsstycket. ISCARs kunder efterfrågade fler hörnradie- och verktygsdiametrar och det ledde till en utökning av denna verktygsfamilj med ytterligare skär med en hörnradie på 0,8 mm samt pinnfräsar med diameter på 32 respektive 25 mm.

Ett slitstarkt nytt dubbelsidigt runt skär finns nu i Iscars frässortiment under produktnamnet ROUNDMILL. Skärlägets innovativa utformning i kombination med skärets speciella perifera form ger tillförlitlig infästning av skäret och problemfritt skärbyte. Beroende på skärdjupet kan man göra upp till 6 indexeringar per sida (totalt 12 indexeringar per skär). Vid skäreggsbyte behöver inte skärskruven skruvas bort. De nya fräsarna är främst avsedda för grov och medelgrov bearbetning av komplexa ytor, särskilt i formverktygs-, energi- och flygindustrierna. ISCAR har även utökat sitt sortiment av solida hårdmetallpinnfräsar med fler verktygsdiametrar och hörnradier.

Uppgraderade verktygshållare

För kunder som vill uppgradera befintliga maskiner till höghastighetsmodeller finns ISCAR SPINJET-sortimentet med kylmedelsdrivna kompakta höghastighetsspindlar för verktyg med små diametrar (bild 4). Sortimentet kompletteras nu med Micro 90 för fräsning, borrning, försänkning, gängfräsning, gravyr, fasning och avgradning med roterande mikroverktyg. Micro 90, som har ett hölje av titan och har monterats ihop av endast sex delar, möjliggör rotationshastigheter på mellan 35 000 och 53 000 rpm med inaktiv spindel på huvudmaskinen.

Något som begränsar arbetsutrymmet för ett verktyg är tjockleken på chucken. För att komma åt att bearbeta en yta måste man då ofta öka verktygets överhäng. För att komma till rätta med detta problem har ISCAR kommit med en nyhet i X-STREAM-familjen med krymphållare: en serie chuckar med slimmad design. De nya chuckarna är försedda med ISCAR:s teknik för tillförsel av kylvätska via jetstrålekanaler direkt till verktygets skäregg.

I takt med att tekniken för metallbearbetning utvecklas förändras också kraven på skärverktygen. För att möta dessa krav och öka verktygens prestanda utvecklar verktygstillverkarna nya produkter. De nya produkterna gör i sin tur att industrin skärper kraven ytterligare.

I ISCAR:s NEOLOGIQ-serie har man utgått från nya verktyg som utvecklats med utgångspunkt från kundernas synpunkter. Fler NEOLOGIQ-uppföljare är att vänta som svar på dagens alltmer avancerade teknik för metallbearbetning.

[Bild 1 Med LOGIQ3CHAM-borrarna, som har 3 skäreggar, går det bland annat att borra hål med så gott som plan botten.]
[Bild 2 NEOSWISS-verktygen för svarvning har värndskärförsedda huvuden som snabbt kan bytas ut.]
[Bild 3 NEODO S890 är en serie 90° hörnfräsar för grov och medelgrov bearbetning.]
[Bild 4 Micro 90 är en kompakt kylmedelsdriven höghastighetsspindel som möjliggör extremt höga rotationshastigheter.]